صورت مجالس و دستور کار در پروژه های عمرانی
صورت مجلس
صورتجلسات با توجه به شرایط عمومی و خصوصی پیمان، فهرست بها، آیین نامه ها و بخشنامه های فنی سازمان برنامه و بودجه و نیاز پروژه تهیه و جزئی از مدارک وقابل استناد پروژه ها میباشد. این اسناد (صورتجلسه ها) باعث شفافیت اطلاعات مالی و حقوقی پروژه میشود.
انواع صورتجلسات شامل؛ صورتجلسات تحویل زمین، صورتجلسه درستی نقاط نشانه کارگاه، صورتجلسه ورود مصالح به کارگاه، صورتجلسه کار انجام شده (کارکرد)، صورتجلسه مصالح پایکار، صورتجلسه تحویل موقت و صورتجلسه تحویل قطعی میشود.
دستور کارها
همانگونه که پیشتر به آن اشاره گردید، دستورکار به اسنادی گفته میشود که براساس اسناد و مدارک پیمان ازطریق مهندس ناظر و طراح به مجری جهت اجرای کار ابلاغ میشود. بهطورکلی دستورکارها به سه گروه زیر طبقه بندی میشوند:
1) دستورکار فنی: این دستورات به منظور مطابقت کار اجرا شده با نشریات، استانداردها و دستورالعمل ها به مجری ابلاغ میشود. ناگفته نماند که دستورکار فنی دارای بار مالی نمیباشد.
2) دستورکار اصلاحی: این گروه از دستورکارها به منظور اصلاح نقشه یا مشخصات فنی نسبت به اسناد اصلی پیمان ابلاغ میشود. باید توجه شود که دستورکار اصلاحی برخلاف فنی دارای بار مالی میباشد.
3) دستورکار الزامی: دستورکار الزامی برای اجرای برخی از عملیات اجرایی که الزامی میباشد ابلاغ میگردد. این دستورکارها نیز همانند دستورکار اصلاحی دارای بار مالی میباشد.
نکته: براساس ماده 33 شرایط عمومی پیمان، دستورکارهایی که دارای بار مالی هستند (دستورکار اصلاحی و الزامی) باید فقط ازطریق مهندس مشاور و کارفرما به مجری ابلاغ گردد. درواقع افرادی همچون ناظر و سرپرست کارگاه حق ابلاغ چنین دستورکارهایی را نداشته و این اشخاص فقط میتوانند دستورکار فنی صادر کنند.
در مورد دستورکارهای جدید در مقاله کلیات متره و برآورد و کاربردهای متره و برآورد توضیحات کافی ارائهشده است. اما آنچه در زمینه صورتوضعیت یک مترور باید به آن دقت کرد این است که دستور کارها باید به عنوان مستندات کارکرد پیمانکار، همراه صورتوضعیت ارائه شود