با توجه به لرزه خیز بودن کشور ایران و هزینه قابل ملاحظه تخریب و نوسازی مجدد سازه ها، در سالهای اخیر مسئله تقویت و ترمیم سازه های ضعیف و خسارت دیده در سطح وسیعی مطرح شده است.
بروز زلزله های بزرگی همچون زلزله ی کرمانشاه (سرپل ذهاب) و آسیب های وارده به سازه ها و ساختمان ها موجب توجه بیش از پیش همگان به موضوع مقاوم سازی ساختمان گردیده است.
در کنار این موضوع عواملی همچون تغییر کاربری ساختمانها، افزایش طبقه، ضعف در طراحی و اجرا، تغییر آیین نامه های طراحی و فرسودگی سازه ها ناشی از عوامل محیطی منجر به نیاز سازه ها به ترمیم و مقاوم سازی می شوند.
اما سوال اساسی و درواقع اولین سوالی که به وجود می آید هزینه مقاوم سازی یک ساختمان می باشد.
با توجه به شرایط حال حاضر کشور و نوسان های قیمتی در مصالح ساختمان ( همچون سیمان، میلگرد، تیرآهن و...) تعیین هزینه مقاوم سازی میسر نمی باشد . از طرفی باید درنظر داشت که میزان هزینه ای که برای مقاوم سازی یک ساختمان صرف می شود تابع عواملی بسیاری است از جمله:
1. ساختمان فولادی است یا بتنی
2. تعداد طبقات ساختمان
3. قدمت ساختمان
4.روش مقاوم سازی
5. شهر و منطقه ای که ساختمان در آن واقع شده است
6. نوع خاک زیر فونداسیون
و...
بهترین راهکار تعیین قیمت بازدید کارشناسانه توسط مهندسین خبره در امر مقاوم سازی می باشد. مهندسین مقاوم ساز با لحاظ کردن تمامی جوانب هزینه ای تقریبی را اعلام می کنند که بسیار به هزینه تمام شده کار نزدیک است و سپس با طراحی دقیق امکان اعلام هزینه دقیق میسر خواهد بود.
مهندس علیرضا خویه
کارشناس ارشد مهندسی عمران-زلزله
طراح و مجری سازه های مقاوم در برابر زلزله