مهندسی عمران Civil Engineering | آموزش و دانلود PDF | AutoCAD , Etabs ,SAP2000

آموزش حامع مباحث مهندسی عمران و سازه | آموزش نرم افزارهای AutoCAD , Etabs ,SAP2000

مهندسی عمران Civil Engineering | آموزش و دانلود PDF | AutoCAD , Etabs ,SAP2000

آموزش حامع مباحث مهندسی عمران و سازه | آموزش نرم افزارهای AutoCAD , Etabs ,SAP2000

۱۵ مطلب در آبان ۱۳۹۶ ثبت شده است

اگر به عنوان مثال ضریب اضافه مقاومت برای جهت xبرابر ٣ باشد و جهت yبرابر ٢ باشد برای کنترل ضریب اضافه مقاومت چه کار می توان انجام داد؟
در بخش تنظیمات آیین‌نامه‌ای، گزینه Design System Omega0 ضریب اضافه مقاومت سازه بوده که بسته به نوع سیستم لرزه‌بر مقادیر مختلفی دارد که از جدول 3-4 استاندارد 2800 تعیین می‌شود. برای وارد کردن ضریب اضافه مقاومت از مسیر Design menu > Steel Frame Design > View/Revise Preferences اقدام نموده و از گزینه Design System Omega0 مقدار ضریب امگاصفر را وارد کنید. بصورت پیش‌فرض برنامه از آن استفاده می‌کند مگر آنکه شما المانی را انتخاب کرده و از مسیر Design menu > Steel Frame Design > View/Revise Overwrites مقدار امگاصفر آن المان را تغییر دهید که برنامه مقدار امگاصفر جدید را تنها برای آن عضو اعمال می‌کند. اگر می‌خواهید ضریب اضافه مقاومت را برای یک جهت مثلا 3 بدهید و ترکیب بار جهت دیگر را در 2/3 ضرب کنید، کار درستی انجام نداده‌اید به دو دلیل:
1- اگر این ضریب 2/3 را به کل ترکیب بار اعمال کنید، کار کاملا اشتباهی بوده و اثر بارهای مرده و زنده را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد.
2- اگر این ضریب را تنها در نیروی زلزله ضرب کنید هم برنامه وقتی می‌خواهد ترکیب بار تشدید یافته را بصورت خودکار ایجاد کند، پشت نیروی زلزله، هر ضریبی که وجود داشته باشد را نادیده گرفته و نیروی زلزله را در ضریب اضافه مقاومت ضرب می‌کند. در واقع در این حالت، کاری انجام نداده‌اید.
یک راه حل می‌تواند ضریب عدد 2/3 در ضریب زلزله جهت دیگر باشد. البته این ضریب زلزله تنها باید در ترکیب بارهای تشدید یافته مورد استفاده قرار گیرد و در بقیه کنترل‌ها باید به حالت اولیه بازگردانده شود.
راه حل دیگر این که برای هر جهت ضریب اضافه مقاومت را تغییر دهید و تحلیل و طراحی را برای هر جهت انجام دهید. البته اگر نیاز به ساختن ترکیب بارهای 100-30 باشد، آنها را باید بصورت دستی ایجاد نموده و این ضریب اضافه مقاومت را بصورت دستی در آنها اعمال نمایید.
 
کانال دکتر علیرضایی
  • مهندس علیرضا خویه
در آیین‌نامه AISC341-10 نه قاب زیر پشتیبانی می‌شوند که از بین آنها تنها برخی در ETABS قابل طراحی هستند:
OMF (Ordinary Moment Frame)
IMF (Intermediate Moment Frame)
SMF (Special Moment Frame)
STMF (Special Truss Moment Frame)
OCBF (Ordinary Concentrically Braced Frame)
SCBF (Special Concentrically Braced Frame)
EBF (Eccentrically Braced Frame)
BRBF (Buckling Restrained Braced Frame)
SPSW (Special Plate Shear Wall)
در بین این قاب‌ها، برنامه ETABS در حال حاضر به کنترل و طراحی قاب‌های STMF و SPSW نیست. اگر به راهنمای برنامه مراجعه نمایید، برای سیستم دیوار برشی فولادی عبارت زیر نوشته شده است:

Special Plate Shear Walls (SPSW)
No special consideration for this type of framing system is given by the program. The user is required to check the seismic design requirements for SPSW independently.

 سه روش «مدل نواری»، «مدل غشایی ارتوتروپیک» و «مدل غیرارتجاعی» در راهنمای طراحی شماره 20 آیین‌نامه AISC مورد اشاره قرار گرفته است. اگر نیاز به مدلسازی این سیستم دارید، باید تمام مراحل طراحی آن را بصورت دستی انجام دهید. مهمترین مشکل مدلسازی این سیستم آن است که در تحلیل‌های خطی قادر به تحلیل کمانش ورق نیستیم. در این سیستم بایستی این اثر در تحلیل در نظر گرفته شود. برای این منظور می‌توان آن برای از تحلیل‌ها غیرخطی استفاده نماییم. در صورتی که مدل غیرارتجاعی مورد نظر باشد به شرط وجود نرم‌افزارهای موجود مهندسی جهت مدلسازی دیوار مفید می‌باشد. لیکن نرم‌افزارهای رایج مثل SAP2000 و ETABS در حال حاضر قادر به مدلسازی غیرارتجاعی ورق نیستند و تنها می‌توانند رفتار غیرخطی اعضای قاب را مدلسازی نمایند. لیکن برخی از نرم‌افزارهای دیگر مانند ANSYS و ABAQUS قابلیت تحلیل غیرارتجاعی ورق‌ها را نیز دارند. استفاده از این روش تحلیل منجر به یک طرح اقتصادی‌تر نسبت به روش طرح ظرفیتی می‌شود.
 
[caption id="attachment_3138" align="alignnone" width="1344"]سیستم دوگانه بتنی و فولادی - سیستم دوگانه قاب خمشی و مهاربندی - سیستم دوگانه قاب خمشی و دیوار برشی در Etabs سیستم دوگانه بتنی و فولادی - سیستم دوگانه قاب خمشی و مهاربندی - سیستم دوگانه قاب خمشی و دیوار برشی در Etabs[/caption]
روش دوم استفاده از مدل نواری است. در مدل نواری ورق جان توسط یک سری اعضای قطری موازی که فقط به کشش کار می‌کنند، مدل می‌شود. در این مدل حداقل 10 المان نواری در هر پانل اجباری است. برای این منظور می‌توانید از مدل نواری برای این سیستم استفاده نمایید. مدل نواری را براحتی می‌توان در برنامه‌های تحلیل و طراحی سازه‌ها مثل SAP2000 مدلسازی نمود. در صورتی که از روش ورق غشایی ارتوتروپیک استفاده شود، محورهای محلی ورق بایستی متناسب با زاویه α چرخانده شوند. این مورد را نیز می‌توان بسادگی در نرم‌افزار SAP2000 و یا ETABS انجام داد. چون تنش‌های محاسباتی در قطر فشاری ورق صفر و ناچیز است، لذا خصوصیات ماده در امتداد زاویه α خواص واقعی و در جهت عمود بر آن با سختی صفر در نظر گرفته شود. . در این حالت توصیه می‌شود هر پانل به تعدادی المان کوچکتر (حداقل 16 عدد) تقسیم شود. در صورتی که مدلسازی در برنامه SAP2000 یا ETABS انجام می‌شود، ضریب ارتجاعی فولاد در جهت محور محلی 2، برابر 2000000 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع و در جهت محور محلی 1، (جهت فشاری) این مقدار و همچنین مدول برشی برابر صفر منظور می‌شود.
 
منبع: @AlirezaeiChannel
 
 
http://etabs-sap.ir/steel-shear-wall-modeling/
http://etabs-sap.ir/%d8%b6%d8%b1%db%8c%d8%a8-%d8%b1%d9%81%d8%aa%d8%a7%d8%b1-r-%d8%af%db%8c%d9%88%d8%a7%d8%b1-%d8%a8%d8%b1%d8%b4%db%8c-%d9%81%d9%88%d9%84%d8%a7%d8%af%db%8c/
http://etabs-sap.ir/%d9%86%d8%ad%d9%88%d9%87-%d9%85%d8%af%d9%84%d8%b3%d8%a7%d8%b2%db%8c-%d8%af%db%8c%d9%88%d8%a7%d8%b1-%d8%a8%d8%b1%d8%b4%db%8c-%d9%81%d9%88%d9%84%d8%a7%d8%af%db%8c-%d8%af%d8%b1-%d9%86%d8%b1%d9%85-%d8%a7/
  • مهندس علیرضا خویه
پروژه ی طراحی سوله با نرم افزار SAP14 و SAFEتکمیل و تحویل داده شد.
این سوله قرار است در شهرک شکوهیه قم احداث شود.
از چالش های این پروژه وجود بار زنده ی بسیار بزرگ و بیش از حد 1500 کیلوگرم بر مترمربع در تراز های نیم طبقه بود که باعث می شود مقاطع سنگین شوند ولی در این حال سعی شد تا اقتصادی ترین طراحی صورت گیرد.
این سوله مطابق با مبحث دهم و ششم مقررات ملی ساختمان، استاندارد 2800 ویرایش ششم تحلیل و طراحی شد.
دهانه ی این سوله  20 متر بوده و در فواصل 6.5 متری به شکلی نامنظم تکرار می شد. طول کل سوله 130 متر می باشد.
قسمت های انتهایی سوله دارای تاج 12 متری و قسمت های میانی دارای تاج 10 متری می باشد.
 
جهت سفارش پروژه طراحی سوله یا تدریس آموزش طراحی سوله در نرم افزار سپ می توانید با اینجانب تماس برقرار کنید:
09382904800
  • مهندس علیرضا خویه
بطور کلی می‌توان دیوار را بصورت Membrane یا Shell مدلسازی نمود. در صورتی که Membrane مدلسازی نمایید، سختی درون صفحه خواهد داشت و نباید در وسط آن مش‌بندی صورت گیرد که در این حالت ابعاد مش‌بندی باید به شکلی باشد که نسب ابعادی آن از 1 به 4 کمتر نشود.

نکات مش بندی دیوارها:

نامنظم شدن مشبندی ایرادی ندارد، ولیکن در مش‌بندی باید به چند نکته توجه داشت:
1- مطمئن شوید گره‌های مش‌های انجام شده بر روی هم قرار دارند.
2- زاویه بین دو لبه المان سطحی کمتر از 180 باید باشد و بهترین زاویه 90 است. حتی‌الامکان بین 45 تا 135 درجه باشد:

The inside angle at each corner must be less than 180°. Best results for the quadrilateral will be obtained when these angles are near 90°, or at least in the range of 45° to 135°.

3- نسبت ابعادی المان‌های استفاده شده خیلی زیاد نباشد. برای المان‌های مستطیلی، نسبت طول به عرض یک المان در بهترین حالت برابر یک است یعنی بهتر است از المان‌های مربعی استفاده شود. حتی‌الامکان نسبت ابعادی المان‌ها زیر 4 باشد و این نسبت از 10 بیشتر نشود. در این حالت نتایج تحلیل چندان معتبر نخواهد بود. پس بنابراین از المان‌های کشیده استفاده نکنیم.

The aspect ratio of an element should not be too large. For the triangle, this is the ratio of the longest side to the shortest side. For the quadrilateral, this is the ratio of the longer distance between the midpoints of opposite sides to the shorter such distance. Best results are obtained for aspect ratios near unity, or at least less than four. The aspect ratio should not exceed ten.

4- استفاده از المان‌های مربعی بیشتر از المان‌های مثلثی توصیه می‌شود. در کل بهتر است از ایجاد المان‌های مثلثی خودداری نمایید. تنها در نقاطی که تغییرات سریع تنش نداشته باشیم، می‌توانیم از المان‌های مثلثی استفاده نماییم.

The triangular element is only recommended for locations where the stresses do not change rapidly.

5- استفاده از المان‌های مثلثی بزرگ در حالتی رفتار درون صفحه (membrane) حاکم باشد، توصیه نمی‌شود.

The use of large triangular elements is not recommended where in-plane (membrane) bending is significant.

 
 

ضرایب ترک خوردگی دیوار

در برنامه ETABS المان‌های پوسته‌ای دارای دو نوع سختی هستند. یکی سختی درون صفحه (inplane stiffness) و دیگری سختی برون صفحه (out-of-plane stiffness). سختی درون صفحه توسط F11، F22 و F12 کنترل شده و سختی برون صفحه توسط M11، M22 و M12 کنترل می‌شود.
نکته: اگر از پیش‌فرض‌های برنامه مدلسازی را انجام داده باشید، در حین مدلسازی دیوار برشی، همیشه جهت محور محلی 2 به سمت بالا است، مگر آنکه کاربر آن را حول محور عمود بر صفحه 3، دوران داده باشد. بنابراین در اینجا فرض بر آن است که کاربر جهت محور محل دو را تغییر نداده است.

When drawing in ETABS the default is to have the 1 axis horizontal and the 2 axis vertical. This means that the flexural modifier for EI should be applied to f22 for wall piers and to f11 for spandrels. If you apply the modifier to both f11 and f22 it hardly affects the results.

در دیوار برشی رفتار خمشی و محوری به سبب مولفه‌های F11 و F22 و رفتار برشی توسط F12 تغییر می‌یابند. توصیه ACI318 نیز برای کاهش سختی خمشی (EI) دیوار بوده که بایستی مولفه‌های F11 یا F22 را کاهش دهیم. هیچ توصیه‌ای برای کاهش سختی برشی یا F12 وجود ندارد. بنابراین بصورت یک نتیجه کلی اگر شما جهت محورهای محلی دیوار را دوران نداده‌اید، بایستی ضریب ترک‌خوردگی را به F22 اعمال نمایید. برای تیرهای تیغه اما بایستی این ضریب به F11 اعمال شود.
برای اینکه دیوارها طراحی شوند باید آنها را نامگذاری کنید در غیر اینصورت طراحی نمی‌شوند. نام دیوارها می‌تواند در طبقات مختلف یکسان باشد. مثلا می‌توانیم از یک نام P1 برای یک دیوار در طبقات مختلف استفاده کنیم ولی یک نام نمی‌تواند بیش از یکبار در یک طبقه تکرار شود. اگر مجموعه‌ای از دیوارها را که به هم متصل هستند را به یک نام قرار دادین، آنگاه آنها بصورت یک دیوار مستقل طراحی می‌شوند. در حین طراحی نیروهای ایجاد شده در اجزای موجود در دیوار با هم جمع می‌شوند.
 

دیوارهای U شکل و H شکل یا L شکل

در دیوارهای U شکل و H شکل یا L شکل بند زیر قابل توجه است:
بند 9-23-4-3-1-4 مبحث نهم: در طراحی دیوارهای با مقطع U و T عرض مؤثر بال، اندازه‌گیری شده از بر جان در هر سمت، که در محاسبات به کار برده میشود نباید بیشتر از مقادیر (الف) و (ب) این بند در نظر گرفته شود، مگر آنکه با تحلیل دقیق‌تر بتوان مقدار آن را تعیین کرد:
الف- نصف فاصله بین جان دیوار تا جان دیوار مجاور
ب- ده درصد ارتفاع کل دیوار
ضابطه ACI318-14 در این ارتباط بصورت زیر است:

18.10.5.2 Unless a more detailed analysis is performed, effective flange widths of flanged sections shall extend from the face of the web a distance equal to the lesser of one-half the distance to an adjacent wall web and 25 percent of the total wall height.

همانطور که دیده می‌شود، تفاوت مبحث دهم و ACI در بخش دوم محدودیت بوده که ACI مقدار 25% ارتفاع کل دیوار را در نظر می‌گیرد ولی مبحث نهم 10% آن را ملاک قرار داده است. کارهای آزمایشگاهی Wallace در سال 1996 نشان داد، عرض بال موثر دیوار به کششی یا فشاری بودن این بال‌ها تحت بارهای جانبی بستگی دارد و اثر وجودی بال در حالتی که در کشش قرار می‌گیرد، کمتر از حالت فشاری است. در شکل زیر که از کتاب Seismic Design Of Reinforced Concrete And Masonry Buildings, Paulay,M.Priestley می‌باشد این مورد نشان داده شده است.
منبع:کانال@AlirezaeiChannel
 

درجات آزادی المان Membrane و کاربرد آن در Etabs


 

درجات آزادی المان Plate و کاربرد آن در Etabs

 

درجات آزادی المان Shell و کاربرد آن در Etabs

 
 

 
http://etabs-sap.ir/shear-wall-design-etabs/
http://etabs-sap.ir/%d8%a7%d9%84%d9%85%d8%a7%d9%86-%d9%85%d8%b1%d8%b2%db%8c-%d8%af%d8%b1-%d8%af%db%8c%d9%88%d8%a7%d8%b1-%d8%a8%d8%b1%d8%b4%db%8c/
 
http://etabs-sap.ir/shear-wall-near-opening/
 
http://etabs-sap.ir/optimum-location-of-shear-wall/
http://etabs-sap.ir/%d8%b1%d8%a7%d9%87%d9%86%d9%85%d8%a7%db%8c-%da%af%d8%a7%d9%85-%d8%a8%d9%87-%da%af%d8%a7%d9%85-%d8%af%db%8c%d9%88%d8%a7%d8%b1-%d8%a8%d8%b1%d8%b4%db%8c-%d8%af%d8%b1-etabs/
  • مهندس علیرضا خویه
طبق بند 1-1 استاندارد 2800، ساختمان‌های با "اهمیت زیاد" در اثر زلزله طرح، آسیب عمده نبینند، به‌طوری که در زمان کوتاهی قابل مرمت باشند. بدین معنی که بایستی دارای عملکرد بالاتری نسبت به سایر ساختمان‌ها باشند. در این راستا ضوابطی برای این ساختمان‌ها در نظر گرفته می‌شود که این هدف محقق شود. در ادامه به برخی از این ضوابط اشاره می‌شود.
1- طبق بند 1-1 استاندارد 2800: کلیه ساختمان‌های بلندتر از 50متر و یا بیشتراز 15طبقه و نیز کلیه ساختمان‌های با اهمیت زیاد و خیلی زیاد در اثر زلزله بهره‌برداری آسیبی نبینند و قابلیت بهره برداری خود را حفظ نمایند.
2- بند 1-4-1 استاندارد 2800: در ساختمانهـای با بیش تر از هشت طبقه و یا ساختمان‌های با اهمیت "خیلی زیاد" و "زیاد" با هر تعداد طبقه، عرض درزانقطاع باید با استفاده از ضابطه بند (3-5-6) تعیین شود.
3- بند 2-5-2 استاندارد 2800: استفاده از طیف ویژه ساختگاه برای ساختمانهای با اهمیت خیلی زیاد و زیاد که بر روی زمین‌های غیر از نوع I، II وIII ساخته می‌شوند، الزامی است.
4- مهمترین بخش 2800 برای ساختمان‌های با اهمیت زیاد، اعمال ضریب اهمیت I در نیروی زلزله بوده که با این کار به نوعی مقدار ضریب رفتار تا 30% کاهش داده می‌شود (R/I).
5- اگر به محدودیت‌های جدول 3-4 دقت کنید، استفاده از برخی سیستم‌های با عملکرد پایین (سیستم‌های با شکل‌پذیری معمولی)، برای این ساختمان‌ها ممنوع است.
6- بند 3-5-3 محدودیت‌هایی را برای محاسبه تغییرمکان نسبی در نظر می‌گیرد.
7- در فصل چهارم 2800، اجزای غیرسازه‌ای برای این سازه‌ها بایستی طراحی شوند.
8- طبق فصل ششم 2800، مطالعات ژئوتکنیکی برای این سازه‌ها اجباری است.
  • مهندس علیرضا خویه
نیروهای خودکرنشی (self-straining forces) به سبب عواملی متعددی به مانند نشست غیر یکنواخت پی می‌توانند ایجاد شوند. آیین‌نامه بخشی برای تعیین مقدار این بارها ندارد. اثر تغییرات دما، خزش، رطوبت و ... می‌توانند نیروهای خودکرنشی ایجاد نمایند. مثلا اگر در یک قاب خمشی نشست تکیه‌گاهی غیریکنواختی ایجاد شود، لنگرهایی در تیرها به سبب این نشست ایجاد می‌شود یا اگر دیوار بتنی دچار خزش شود، در دال بتنی متصل به آن برش ایجاد می‌شود. آیین‌نامه ASCE7-10 نیز تاکید دارد که تعیین این نیروها در اغلب موارد عملی نیست و طراح را تشویق می‌کند تا با تمهیداتی اثرات این نیروهای خودکرنشی را کمتر کند.

However, it is not always practical to calculate the magnitude of self-straining forces. Designers often provide for self-straining forces by specifying relief joints, suitable framing systems, or other details to minimize the effects of self-straining forces.

 @AlirezaeiChannel
  • مهندس علیرضا خویه

دانلود فیلم آموزشی نحوه ی کنترل تیر ضعیف ستون قوی فولادی در Etabs و به صورت دستی
مطابق با آخرین ویرایش مبحث دهم مقررات ملی ساختمان
این فیلم توسط آقای مهندس مجتبی محب علیان تهیه شده است.
 
 

 
  • مهندس علیرضا خویه
بند 3-3-5-9 استاندارد 2800 مربوط به ترکیب سیستم ها در ارتفاع: (حالت کلی)
- اگر ضریب رفتار قسمت پایینی بیشتر از قسمت بالایی باشد، ضریب رفتار، ضریب بزرگنمایی جابجایی و همچنین ضریب اضافه مقاومت قسمت فوقانی ملاک تعیین نیروی جانبی کل سازه قرار گیرد.
به عنوان مثال: در یک سازه قسمت پایینی قاب خمشی فولادی با شکل‌پذیری ویژه و قسمت بالایی قاب مهاربندی شده همگرای ویژه استفاده شده است.
مشخصات سیستم بالایی:
R = 5.5
Omeaga0 =2
Cd = 5.0
مشخصات سیستم پایینی:
R = 7.5
Omeaga0= 3
Cd = 5.5
در این حالت بایستی ضریب رفتار، ضریب بزرگنمایی جابجایی و همچنین ضریب اضافه مقاومت قسمت فوقانی ملاک تعیین نیروی جانبی کل سازه قرار گیرد.
- اگر ضریب رفتار قسمت پایینی کمتر از قسمت بالایی باشد، ضریب رفتار، ضریب بزرگنمایی جابجایی و همچنین ضریب اضافه مقاومت قسمت فوقانی ملاک تعیین نیروی جانبی قسمت بالایی قرار گیرد. برای تعیین نیروی جانبی قسمت پایینی همین نیروها ولی حالت نیروی عکس العمل ناشی از تحلیل قسمت فوقانی نیز در نسبت Ru/Rho قسمت فوقانی به Ru/Rho قسمت تحتانی ضرب شده اند باید به مدل سازه قسمت تحتانی اضافه شوند. این نسبت در هر حال نباید از 1 کمتر باشد.
به عنوان مثال: در یک سازه قسمت پایینی قاب مهاربندی شده همگرای ویژه و قسمت بالایی قاب خمشی فولادی با شکل‌پذیری ویژه استفاده شده است.
مشخصات سیستم پایینی:
R = 5.5
Omeaga0 =2
Cd = 5.0
مشخصات سیستم بالایی:
R = 7.5
Omeaga0 = 3
Cd = 5.5
در این حالت بایستی ضریب رفتار، ضریب بزرگنمایی جابجایی و همچنین ضریب اضافه مقاومت قسمت فوقانی ملاک تعیین نیروی جانبی قسمت بالایی قرار گیرد. نیروی برش بخش بالایی باید با نسبت (7.5/5.5)=1.36 به بخش پایینی انتقال داده شود. (با فرض ضریب نامعینی هر دو بخش برابر یک).
توجه: آییننامه ASCE7 برای سازه‌ای که بخش بالایی آن قاب خمشی با شکل‌پذیری ویژه استفاده شده باشد و بخش پایینی سختی زیادی داشته باشد، سخت گیری زیادی نشان داده و استفاده از این سیستم را برای طبقه بندی لرزه ای D به بالا ممنوع میکند.
 

 ASCE7-10
12.2.5.5 Special Moment Frames in Structures Assigned to Seismic Design Categories D through F
For structures assigned to Seismic Design Categories D, E, or F, a special moment frame that is used but not required by Table 12.2-1 shall not be discontinued and supported by a more rigid system with a lower response modification coefficient, R, unless the requirements of Sections 12.3.3.2 and 12.3.3.4 are met. Where a special moment frame is required by Table 12.2-1, the frame shall be continuous to the base.

 
علت این سخت‌گیری می‌تواند احتمال وقوع رفتارهای غیرارتجاعی در بخش‌هایی پایینی سازه باشد که در این بخش، از سیستم با شکل‌پذیری کمتری استفاده شده است و سیستم با شکل‌پذیری بالا (قاب خمشی با شکل‌پذیری ویژه) را در بخش بالایی استفاده نموده‌ایم که احتمال تشکیل مفاصل پلاستیک در آن ناحیه کمتر است.
 
منبع: کانال دکتر علیرضایی
 
http://etabs-sap.ir/%d8%a8%d9%86%d8%af-%db%b3-%db%b3-%db%b5-%db%b9-%d8%aa%d8%b1%da%a9%db%8c%d8%a8-%d8%b3%db%8c%d8%b3%d8%aa%d9%85-%d9%87%d8%a7-%d8%af%d8%b1-%d8%a7%d8%b1%d8%aa%d9%81%d8%a7%d8%b9/
 
http://etabs-sap.ir/2800-combining-seismic-resisting-systems/
  • مهندس علیرضا خویه
فیلم آموزش تنظیمات طراحی سازه فولادی
به روش LRFD و آخرین ویرایش مبحث دهم مقررات ملی و استاندارد 2800
این فیلم توسط آقای مهندس مجتبی محب علیان تهیه شده است.
در این ویدئو به بررسی تک تک گزینه های Design option پرداخته میشود.
سازه ای که در این فیلم طراحی می شود در یک جهت قاب خمشی متوسط و در جهت دیگر مهاربند همگرای ویژه می باشد. نوع دال این سازه عرشه فولادی است.
 

 
  • مهندس علیرضا خویه
آزمایشات نشان می دهد که یک سازه نامعین یا یک تیر سراسری بتن آرمه، با رسیدن لنگر در مقطع بحرانی به حد نهایی، دچار خرابی نمی شود؛ بلکه اگر سازه از شکل پذیری کافی برخوردار باشد، باز توزیع لنگر و تنش در اعضای خمشی، با توسعه مفصل پلاستیک در مقاطع بحرانی آنها ایجاد می گردد. این امر سبب می شود که سایر نقاط تیر به مقاومت و ظرفیت نهایی خود برسند. به علاوه، باز توزیع لنگر به طراحان اجازه می دهد که نمودار لنگر به دست آمده از تحلیل الاستیک را اصلاح نمایند. طبق بند 9-15-11-2 مبحث نهم، در حالتی که امکان کاهش لنگر پیچشی در اثر بازتوزیع لنگرهای داخلی در عضوی از یک ساختمان نامعین موجود باشد، می‌توان مقدار Tu را به 0.67Tcr کاهش داد بشرطی که اثر لنگرهای و برش‌های تعدیل شده عضو در سایر اعضای مجاور با استفاده از روابط تعادل محاسبه و در طراحی بکار گرفته شود. برای این منظور در ETABS بعد از تحلیل و طراحی، از مسیر Design menu > Concrete Frame Design > Start Design/Check با کلیک با روی Summary در انتهای پنجره نشان داده شده مقدار Tu و Tcr را قرائت کنید. حال با انتخاب آن تیر و استفاده از مسیر Assign menu > Frame > Property Modifiers ضریب پیچشی را مقداری در نظر بگیرید که بعد از تحلیل و طراحی مجدد، مقدار Tu به 0.67Tcr برسد. رسیدن به ضریب نهایی نیاز به سعی و خطا دارد. بند مربوط به ACI بصورت زیر است:
22.7.3.2 In a statically indeterminate structure where Tu ≥ ϕTcr and a reduction of Tu can occur due to redistribution of internal forces after torsional cracking, it shall be permitted to reduce Tu to ϕTcr, where the cracking torsion Tcr is calculated in accordance with 22.7.5.
طبق ACI در حالتی که تیر نامعینی استاتیکی بوده و امکان بازتوزیع لنگرهای پیچشی فراهم باشد، میتوان مقدار Tu را به ϕTcr کاهش داد. این کاهش توسط برنامه صورت نگرفته و در صورت نیاز باید توسط کاربر انجام شود.
@AlirezaeiChannel
  • مهندس علیرضا خویه